KWALIFIKACJA ROL5 - CZERWIEC 2016

PYTANIE NR 36.
Firma produkująca przetwory z warzyw wyprodukowała w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące koszty:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenie pracowników 5 000 zł,
- energia elektryczna 4 000 zł,
- inne koszty 6 000 zł.

Na podstawie przedstawionych danych oblicz koszt jednostkowy produkcji 1 kg surówki z warzyw.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Koszt produkcji 10 ton surówki z warzyw wyniósł 20 000 zł (suma zakupu warzyw, wynagrodzenia pracowników, energii elektrycznej i innych kosztów). 1 ton to 1000 kg, więc łącznie wyprodukowano 10 000 kg surówki. Dzieląc koszt całkowity przez ilość wyprodukowanej surówki, otrzymujemy koszt jednostkowy produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszący 2 zł.



📡 Brak połączenia internetowego