KWALIFIKACJA SPC7 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 30.
Kolba Kjeldahla wykorzystywana do mineralizacji próbki za pomocą stężonego kwasu siarkowego jest niezbędna przy oznaczaniu w żywności zawartości
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Kolba Kjeldahla jest narzędziem wykorzystywanym w metodzie Kjeldahla, która służy do oznaczania zawartości azotu w próbkach. Metoda ta polega na mineralizacji organicznej substancji próbki za pomocą stężonego kwasu siarkowego, co prowadzi do uwolnienia azotu w formie amonowej. Następnie azot amonowy jest przekształcany do amoniaku, który jest dalej analizowany. Ponieważ białka zawierają azot w swojej strukturze, metoda Kjeldahla jest standardową procedurą do oznaczania zawartości białka w żywności poprzez pomiar zawartości azotu i przeliczenie go na zawartość białka przy użyciu odpowiedniego współczynnika konwersji (często używa się współczynnika 6,25, który wynika z założenia, że średnia zawartość azotu w białkach wynosi 16%). Cukry, woda i tłuszcze nie zawierają azotu w swoich strukturach, więc metoda Kjeldahla nie jest stosowana do ich oznaczania.



📡 Brak połączenia internetowego