KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZEŃ 2021

PYTANIE NR 17.
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile wina białego wytrawnego i jaj należy przygotować do sporządzenia 15 porcji sosu szodonowego.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Obliczenie ilości składników do przygotowania 15 porcji sosu szodonowego

Dane z normatywu surowcowego (na 5 porcji):
  • Wino białe wytrawne: 430 ml
  • Żółtko: 3 szt.
  • Jaja: 1 szt.
  • Cukier: 100 g
  • Skórka cytrynowa: 15 g

Rozwiązanie:
Mamy przygotować 15 porcji sosu, a normatyw jest podany na 5 porcji.
Zatem musimy pomnożyć ilości podane w normatywie przez 3 (15÷5=3).

Obliczenia:
  • Wino białe wytrawne: 430 ml × 3 = 1290 ml = 1,29 l
  • Żółtko: 3 szt. × 3 = 9 szt.
  • Jaja: 1 szt. × 3 = 3 szt.

Całkowita liczba potrzebnych jaj:
Potrzebujemy 9 żółtek i 3 całe jaja. Ponieważ żółtko to część jajka, łącznie potrzebujemy:
9 jaj na żółtka
3 całe jaja
Razem: 12 jaj



📡 Brak połączenia internetowego