KWALIFIKACJA ROL5 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 36.
Koszty produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszą 2,50 zł. Średni koszt opakowań w przeliczeniu na 1 kg wynosi 0,50 zł. Ile wynosi koszt wyprodukowania 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć całkowity koszt produkcji surówki wraz z opakowaniem, należy zsumować koszty jednostkowe produkcji i opakowania, a następnie pomnożyć przez całkowitą ilość produkowanej surówki. W tym przypadku, po dodaniu kosztu produkcji (2,50 zł) i kosztu opakowania (0,50 zł), otrzymujemy 3,00 zł za kilogram. Mnożąc tę wartość przez ilość produkowanej surówki (1 500 kg), otrzymujemy całkowity koszt równy 4 500,00 zł.



📡 Brak połączenia internetowego