KWALIFIKACJA SPC7 - CZERWIEC 2022

PYTANIE NR 37.
Kruszonkę otrzymuje się z połączenia mąki, masła i cukru pudru w proporcji odpowiednio 2:1:1.
Ile gramów masła należy dodać do 400 g mąki i 200 g cukru pudru, aby otrzymać wyrób zgodnie z proporcją?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Proporcja składników na kruszonkę wynosi 2:1:1, co oznacza, że na każde 2 części mąki przypada 1 część masła i 1 część cukru pudru. Mamy 400 g mąki, co stanowi 2 części, więc 1 część (czyli ilość masła) to połowa tej wagi, czyli 200 g. Cukier puder również stanowi 1 część, więc jego waga powinna być równa wadze masła, a z treści zadania wynika, że jest to 200 g. Zatem do 400 g mąki należy dodać 200 g masła, aby proporcje były zachowane.



📡 Brak połączenia internetowego