KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 32.
Którą czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać przy sporządzaniu "ryby na niebiesko"?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Przygotowanie "ryby na niebiesko" wymaga specyficznej obróbki wstępnej, która polega na delikatnym umyciu ryby w celu zachowania jej naturalnego śluzu. Śluz ten, pod wpływem gotowania w lekko zakwaszonej wodzie (np. z dodatkiem octu), powoduje, że skóra ryby nabiera charakterystycznego, niebieskawego połysku. Usunięcie śluzu poprzez dokładne mycie lub użycie gorącej wody bądź soku z cytryny uniemożliwiłoby osiągnięcie tego efektu. Dlatego poprawną odpowiedzią jest "Umyć delikatnie, aby nie usunąć z niej śluzu".



📡 Brak połączenia internetowego