KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 27.
Który proces zachodzi podczas sporządzania kisielu kawowego, po dodaniu zawiesiny z mleka i mąki?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Podczas sporządzania kisielu kawowego, po dodaniu zawiesiny z mleka i mąki, zachodzi proces kleikowania skrobi. Skrobia, będąca polisacharydem, w obecności ciepłej wody lub mleka pęcznieje i tworzy kleik. Proces ten jest kluczowy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji kisielu. Pozostałe odpowiedzi, takie jak karmelizacja cukru, koagulacja białek i żelowanie błonnika, nie mają zastosowania w tym kontekście. Karmelizacja cukru wymaga wysokiej temperatury i dotyczy cukrów prostych, koagulacja białek dotyczy denaturacji białek pod wpływem temperatury lub kwasów, a żelowanie błonnika dotyczy tworzenia żeli z błonnika roślinnego, co nie ma miejsca w przypadku kisielu kawowego.



📡 Brak połączenia internetowego