KWALIFIKACJA HGT1 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 21.
Który serwis zastosował kelner, jeśli wyporcjowaną potrawę pobrał z kuchni i podał z prawej strony gościa?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Serwis niemiecki charakteryzuje się tym, że kelner podaje wyporcjowaną potrawę z kuchni i serwuje ją z prawej strony gościa. W serwisie angielskim kelner również podaje potrawy z prawej strony, ale potrawy są porcjowane przy stole. Serwis francuski polega na tym, że goście sami nakładają sobie jedzenie z półmisków przekazywanych przez kelnera. W serwisie rosyjskim potrawy są przygotowywane i porcjowane w kuchni, ale podawane są na dużych półmiskach, z których goście sami się obsługują. Zatem odpowiedź "Niemiecki." jest poprawna, gdyż opisana sytuacja zgadza się z charakterystyką tego typu serwisu.



📡 Brak połączenia internetowego