KWALIFIKACJA ROL11 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 17.
Który ze składników pasz, stosowanych w żywieniu knurów, w niedoborze powoduje odczuwanie głodu, a w nadmiarze może powodować pogorszenie strawności paszy?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Włókno jest kluczowym składnikiem pasz, który w niedoborze może powodować odczuwanie głodu u zwierząt, ponieważ nie zapewnia wystarczającej objętości pokarmu w przewodzie pokarmowym, co może prowadzić do szybszego uczucia głodu. Z kolei nadmiar włókna w diecie może spowodować pogorszenie strawności paszy, ponieważ zbyt duża ilość włókna może ograniczyć zdolność zwierząt do efektywnego trawienia i absorpcji innych kluczowych składników odżywczych zawartych w paszy. Tłuszcz, białko i popiół mają inne funkcje w żywieniu knurów i nie wpływają na odczuwanie głodu i strawność paszy w opisany sposób.



📡 Brak połączenia internetowego