KWALIFIKACJA HGT12 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 29.
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób, należy pomnożyć cenę brutto każdej z usług przez liczbę osób i zsumować otrzymane wyniki. Przerwa kawowa na cały dzień kosztuje 25,00 zł od osoby, lunch serwowany 30,00 zł od osoby, a uroczysta kolacja 80,00 zł od osoby. Po przemnożeniu każdej z tych kwot przez 20 (liczbę osób) i zsumowaniu otrzymanych wartości, otrzymujemy łączny koszt usługi wynoszący 2 700,00 zł.



📡 Brak połączenia internetowego