KWALIFIKACJA HGT12 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 26.
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT 8%.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć cenę gastronomiczną brutto 1 porcji barszczu ukraińskiego, należy do ceny netto dodać wartość podatku VAT. Cena netto wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%. Obliczamy wartość VAT jako 8% z 4,10 zł, co daje nam 0,328 zł. Następnie dodajemy wartość VAT do ceny netto, co daje nam 4,428 zł. Po zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku otrzymujemy 4,43 zł. Zatem poprawna odpowiedź to 4,43 zł.



📡 Brak połączenia internetowego