KWALIFIKACJA SPC4 - WRZESIEŃ 2015

PYTANIE NR 40.
Okres trwałości konserwy pasteryzowanej w opakowaniu metalowym, przechowywanej w temperaturze 0-+6°C, wynosi
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Okres trwałości konserwy pasteryzowanej w opakowaniu metalowym, przechowywanej w temperaturze 0-+6°C, wynosi zazwyczaj od kilku miesięcy do roku, w zależności od rodzaju produktu i warunków przechowywania. Według klucza odpowiedzi poprawną odpowiedzią jest "9 miesięcy". Analizując dostępne źródła, takie jak normy dotyczące przechowywania żywności oraz informacje od producentów konserw, można stwierdzić, że okres 9 miesięcy jest realistyczny i zgodny z praktyką przemysłową. Inne podane opcje (1 miesiąc, 3 miesiące, 6 miesięcy) są zbyt krótkie dla konserw pasteryzowanych w opakowaniach metalowych przechowywanych w odpowiednich warunkach.

📡 Brak połączenia internetowego