KWALIFIKACJA CHM4 - STYCZEŃ 2022

PYTANIE NR 34.
Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli. Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Na podstawie danych z tabeli, olej rzepakowy charakteryzuje się liczbą zmydlania w zakresie 167 – 179 mg KOH/g tłuszczu oraz liczbą jodową w zakresie 94 – 106 g I2/100 g tłuszczu. Spośród podanych próbek, tylko Próbka 2 spełnia te kryteria, ponieważ ma liczbę zmydlania równą 171 mg KOH/g tłuszczu oraz liczbę jodową równą 99 g I2/100 g tłuszczu. Dlatego poprawną odpowiedzią jest Próbka 2.



📡 Brak połączenia internetowego