KWALIFIKACJA HGT12 - STYCZEŃ 2015

PYTANIE NR 33.
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć cenę gastronomiczną brutto usługi, należy zsumować koszty poszczególnych elementów wybranych przez klienta z cennika. Cena za menu wynosi 22 zł od dziecka, więc dla 30 dzieci wynosi 660 zł. Animator kosztuje 120 zł za grupę 10 dzieci, więc dla 30 dzieci trzeba zapłacić 3 razy po 120 zł, czyli 360 zł. Występ iluzjonisty to stała cena 200 zł. Sumując te kwoty, otrzymujemy łączną cenę 1 220 zł.



📡 Brak połączenia internetowego