KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2010

PYTANIE NR 24.
Ustal zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatku do drugiego dania, jeżeli na porcję przeznacza się 150 gramów ugotowanego makaronu, a makaron podczas gotowania zwiększa swoją masę 2,5-krotnie.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Mnożąc ilość porcji (20) przez wagę jednej porcji (150 g), otrzymujemy zapotrzebowanie na 3000 g makaronu. Ponieważ makaron zwiększa swoją masę 2,5-krotnie podczas gotowania, należy pomnożyć wagę surowego makaronu przez ten współczynnik, co daje wynik 7500 g. Dzieląc tę wartość przez liczbę porcji (20), otrzymujemy 375 g na porcję. Aby uzyskać łączną wagę potrzebnego makaronu, należy pomnożyć wagę jednej porcji (375 g) przez liczbę porcji (20), co daje wynik 7500 g, czyli 1200 g po zaokrągleniu



📡 Brak połączenia internetowego