KWALIFIKACJA CHM4 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 32.
W doświadczeniu mającym na celu wykazanie nienasyconego charakteru oleju rzepakowego wykorzystuje się reakcję
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Olej rzepakowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które charakteryzują się obecnością wiązań podwójnych w swoich cząsteczkach. Aby wykazać nienasycony charakter oleju rzepakowego, można przeprowadzić reakcję addycji bromu (Br2). W tej reakcji brom przyłącza się do wiązań podwójnych, powodując ich rozerwanie i tworzenie się wiązań pojedynczych. Reakcja ta jest specyficzna dla związków nienasyconych, ponieważ związki nasycone nie reagują z bromem w ten sposób. Pozostałe wymienione reakcje, takie jak sulfonowanie, nitrowanie i substytucja chloru, nie są odpowiednie do wykazania nienasyconego charakteru oleju rzepakowego.



📡 Brak połączenia internetowego