KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 16.
W praktyce przemysłowej do zamrażania mięsa wołowego w ćwierćtuszach należy zastosować mrożenie
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
W praktyce przemysłowej zamrażanie mięsa wołowego w ćwierćtuszach najczęściej odbywa się metodą owiewową, czyli w strumieniu zimnego powietrza po wstępnym wychłodzeniu. Metoda ta jest efektywna i powszechnie stosowana ze względu na równomierne rozprowadzanie zimnego powietrza, co pozwala na szybkie i skuteczne zamrażanie dużych kawałków mięsa. Inne metody, takie jak immersyjne, kontaktowe czy półkontaktowe, są mniej odpowiednie dla dużych kawałków mięsa ze względu na trudności techniczne i mniejszą efektywność w porównaniu do metody owiewowej. Dlatego poprawną odpowiedzią jest "owiewowe, w strumieniu zimnego powietrza po wstępnym wychłodzeniu".



📡 Brak połączenia internetowego