KWALIFIKACJA HGT2 + HGT12 - CZERWIEC 2006 (test 2)

PYTANIE NR 6.
Wykres przedstawia zawartość witaminy C (w mg) w 100 g wybranych warzyw i owoców. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi 70 mg. Korzystając z wykresu wskaż, które warzywo lub owoc po spożyciu w ilości 100 g w stanie surowym zapewni pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłego człowieka na witaminę C
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Spożycie 100 g papryki czerwonej dostarcza około 144 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynoszące 70 mg. Inne produkty, takie jak pomarańcze (49 mg/100 g), truskawki (66 mg/100 g) czy pomidory (23 mg/100 g), nie dostarczają wystarczającej ilości witaminy C w 100 g, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.



📡 Brak połączenia internetowego