KWALIFIKACJA HGT12 - CZERWIEC 2015

PYTANIE NR 17.
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C, nie trzeba dodawać żadnej natki pietruszki, ponieważ surówka z papryki i kapusty już zawiera więcej witaminy C niż wymagane 60 mg na porcję. Jednakże, pytanie zakłada, że chcemy dodać natkę pietruszki, aby dostarczyć dokładnie 60 mg witaminy C na porcję, co wynosi 40 g natki pietruszki na porcję, biorąc pod uwagę zawartość witaminy C w natce pietruszki wynoszącą 150 mg/100 g.



📡 Brak połączenia internetowego