KWALIFIKACJA HGT1 - CZERWIEC 2014

PYTANIE NR 7.
"Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody ugniatać z mlekiem i masłem", to sposób sporządzania
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Opisany proces "Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody ugniatać z mlekiem i masłem" jednoznacznie wskazuje na sposób przygotowania puree ziemniaczanego. Puree ziemniaczane to potrawa, która powstaje przez ugotowanie, a następnie ugniecenie ziemniaków z dodatkiem mleka i masła do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałe odpowiedzi nie pasują do opisanego procesu: ciasto ziemniaczane wymaga innych składników i technik, ziemniaki z wody to po prostu gotowane ziemniaki bez dodatkowego przetwarzania, a ziemniaki dauphine to specyficzny rodzaj potrawy, który również wymaga innych składników i technik przygotowania.



📡 Brak połączenia internetowego