KWALIFIKACJA SPC2 - STYCZEŃ 2015

PYTANIE NR 28.
Do produkcji makaronu należy zastosować suszarkę
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Suszenie makaronu jest kluczowym etapem w jego produkcji, ponieważ pozwala na uzyskanie odpowiedniej tekstury i trwałości produktu. Suszarka taśmowa jest odpowiednia do tego procesu, gdyż umożliwia równomierne rozłożenie makaronu na taśmie transportującej, co zapewnia jednolite wysuszenie każdego kawałka. Inne typy suszarek, jak fluidyzacyjna, walcowa czy sublimacyjna, nie są przystosowane do suszenia produktów takich jak makaron. Suszarka fluidyzacyjna jest stosowana głównie do suszenia drobnych cząstek, suszarka walcowa do produktów płynnych lub półpłynnych, a sublimacyjna do procesu liofilizacji, który nie jest stosowany w produkcji makaronu. Dlatego odpowiedź "taśmową." jest poprawna.



📡 Brak połączenia internetowego