KWALIFIKACJA SPC4 - WRZESIEŃ 2015

PYTANIE NR 13.
Do zamrażania mięsa w tuszach i półtuszach należy zastosować
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Tunele zamrażalnicze są specjalistycznymi urządzeniami stosowanymi do szybkiego zamrażania dużych ilości mięsa w tuszach i półtuszach. Proces ten polega na przepływie zimnego powietrza o bardzo niskiej temperaturze, co pozwala na szybkie obniżenie temperatury mięsa do poziomu, który zapobiega rozwojowi mikroorganizmów i zachowuje jakość produktu. Pozostałe opcje, takie jak aparaty kontaktowe, komory chłodnicze oraz parowniki i chłodnice, nie są odpowiednie do zamrażania mięsa w tuszach i półtuszach na skalę przemysłową. Aparaty kontaktowe są używane głównie do zamrażania produktów płaskich, komory chłodnicze służą do przechowywania schłodzonych produktów, a parowniki i chłodnice są elementami systemów chłodniczych, ale nie pełnią funkcji zamrażania na taką skalę.



📡 Brak połączenia internetowego