KWALIFIKACJA SPC4 - WRZESIEŃ 2015

PYTANIE NR 20.
Głowę wieprzową można wykorzystać do produkcji
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Głowa wieprzowa jest surowcem, który zawiera dużo tkanki łącznej, tłuszczu oraz mięsa o specyficznej strukturze. Z tego powodu jest często wykorzystywana do produkcji konserw mięsnych oraz wędlin podrobowych, takich jak salceson czy pasztet. Wędzonki i kiełbasy zazwyczaj wymagają mięsa o wyższej jakości i mniejszej zawartości tkanki łącznej. Wyroby uszlachetnione to produkty mięsne o wysokiej jakości, które również nie są typowo produkowane z głowy wieprzowej. Mięso mielone może być produkowane z różnych części tuszy, ale głowa wieprzowa nie jest typowym surowcem do tego celu. Dlatego poprawną odpowiedzią jest "konserw i wędlin podrobowych".



📡 Brak połączenia internetowego