KWALIFIKACJA HGT12 - STYCZEŃ 2018

PYTANIE NR 21.
Ile wynosi marża gastronomiczna liczona dla jednego zestawu obiadowego, jeśli całkowity koszt produkcji 50 zestawów to 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, w tym wartość podatku VAT - 4,80 zł?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Marża gastronomiczna to różnica między ceną sprzedaży produktu a kosztem jego produkcji. Koszt produkcji 50 zestawów wynosi 20 zł za zestaw (1000 zł/50 zestawów). Cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, co oznacza, że marża wynosi 44,80 zł (64,80 zł - 20 zł). Marża wyrażona w procentach to 200% (44,80 zł/20 zł * 100%).



📡 Brak połączenia internetowego