KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2024

PYTANIE NR 24.
Który element półtuszy wieprzowej jest surowcem podstawowym do produkcji baleronu gotowanego?
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby odpowiedzieć na pytanie, który element półtuszy wieprzowej jest surowcem podstawowym do produkcji baleronu gotowanego, należy odwołać się do wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mięsa. Baleron gotowany jest tradycyjnie wytwarzany z karkówki wieprzowej. Karkówka, jako część półtuszy wieprzowej, charakteryzuje się odpowiednią strukturą mięśniową i zawartością tłuszczu, co sprawia, że jest idealnym surowcem do produkcji baleronu. Pozostałe wymienione elementy półtuszy, takie jak polędwica, łopatka i biodrówka, nie są typowo używane do produkcji tego rodzaju wędliny. Dlatego poprawną odpowiedzią na to pytanie jest "Karkówka."



📡 Brak połączenia internetowego