KWALIFIKACJA MED9 - STYCZEŃ 2017

PYTANIE NR 15.
Oblicz masę oleju kakaowego niezbędną do sporządzenia leku recepturowego, jeżeli pojemność formy czopkowej wynosi 2,0 g, a współczynnik wyparcia zasadowego galusanu bizmutu - 0,37.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Aby obliczyć masę oleju kakaowego, wykorzystamy wzór: M = F - (s1 f1 + s2 f2 + ...), gdzie M to całkowita masa podłoża czopkowego, F to pojemność formy pomnożona przez ilość czopków, s to masa przepisanej substancji leczniczej, a f to współczynnik wyparcia.

Dane:
F = 2,0 g × 12 czopków = 24 g
s = 0,2 g (masa galusanu bizmutu na jeden czopek)
f = 0,37 (współczynnik wyparcia)

Obliczenia:
M = 24 - (0,2 × 12 × 0,37)
M = 24 - (2,4 × 0,37)
M = 24 - 0,888
M = 23,112 g

Po zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku otrzymujemy 23,11 g oleju kakaowego.



📡 Brak połączenia internetowego