KWALIFIKACJA HGT2 + HGT12 - CZERWIEC 2006 (test 2)

PYTANIE NR 25.
Oblicz wartość energetyczną posiłku wiedząc, że zawiera on 40 g tłuszczu, 20 g białka i 100 g węglowodanów. Do obliczania wykorzystaj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Wartość energetyczna posiłku obliczana jest na podstawie przeliczników Atwatera: 1 g tłuszczu = 9 kcal, 1 g białka = 4 kcal, 1 g węglowodanów = 4 kcal. Obliczenia: 40 g tłuszczu × 9 kcal/g + 20 g białka × 4 kcal/g + 100 g węglowodanów × 4 kcal/g = 840 kcal.



📡 Brak połączenia internetowego