KWALIFIKACJA SPC2 - STYCZEŃ 2015

PYTANIE NR 5.
Obróbka wstępna ogórków przy produkcji marynat obejmuje
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Obróbka wstępna ogórków w procesie produkcji marynat to etap, który ma na celu przygotowanie surowca do dalszych etapów przetwarzania. Sortowanie jest kluczowym elementem obróbki wstępnej, ponieważ pozwala na wyselekcjonowanie ogórków odpowiedniej jakości, wielkości i kształtu, co jest istotne dla jednolitości produktu końcowego. Pozostałe opcje, takie jak obieranie, krojenie i blanszowanie, mogą być częścią dalszych etapów przetwarzania, ale nie są one uznawane za elementy obróbki wstępnej w kontekście produkcji marynat. Sortowanie jest więc procesem eliminowania ogórków nieodpowiednich, co zapewnia wysoką jakość finalnego produktu.



📡 Brak połączenia internetowego