KWALIFIKACJA EKA7 - CZERWIEC 2020

PYTANIE NR 27.
Piekarnia wypieka ekologiczne pieczywo z mąki razowej. W okresie sprawozdawczym na wyprodukowanie 100 sztuk bochenków chleba o wadze 1 kg i 200 sztuk bochenków chleba o wadze 0,5 kg poniosła koszty 1 500,00 zł. Oblicz jednostkowe koszty wytworzenia bochenków chleba stosując kalkulację podziałową ze współczynnikami ustalanymi w oparciu o wagę pieczywa.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Koszty jednostkowe wytworzenia bochenków chleba zostały obliczone poprzez podział całkowitych kosztów przez łączną wagę pieczywa, a następnie przypisanie tych kosztów do poszczególnych bochenków w zależności od ich wagi. Odpowiedź A jest poprawna, ponieważ koszt wytworzenia bochenka chleba o wadze 1 kg wynosi 7,50 zł/szt., a bochenka o wadze 0,5 kg - 3,75 zł/szt.



📡 Brak połączenia internetowego