KWALIFIKACJA ROL12 - CZERWIEC 2024 (test 2)

PYTANIE NR 13.
Podstawę do wdrożenia w zakładzie systemu HACCP stanowi wdrożenie procedur
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jest systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, który identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności. Aby skutecznie wdrożyć system HACCP w zakładzie, niezbędne jest uprzednie wdrożenie procedur GHP (Good Hygiene Practice) i GMP (Good Manufacturing Practice). GHP obejmuje zasady higieny, które muszą być przestrzegane w całym procesie produkcji żywności, natomiast GMP obejmuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej, które zapewniają, że produkty są wytwarzane i kontrolowane zgodnie z odpowiednimi standardami jakości. W związku z tym poprawną odpowiedzią na pytanie jest "GHP i GMP".



📡 Brak połączenia internetowego