KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2009 (test 2)

PYTANIE NR 25.
Porcja usmażonego fileta saute z sandacza waży 100 g. Ustal zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute sporządzonych ze świeżych ryb, jeżeli ubytek masy podczas smażenia filetów jest równy 25%.
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Ustalamy zapotrzebowanie na 180 porcji usmażonych filetów saute. Ubytek masy podczas smażenia wynosi 25%. 100 g * 0,75 = 75 g - tyle waży jeden usmażony filet. 75 g * 180 porcji = 13 500 g = 13,5 kg. 13,5 kg * 1,78 (zaokrąglając 24,03 kg do 2 miejsc po przecinku) = 24,00 kg - tyle ważyć będą 180 porcji usmażonych filetów saute.



📡 Brak połączenia internetowego