KWALIFIKACJA ROL5 - STYCZEŃ 2024

PYTANIE NR 15.
Proces technologiczny polegający na oddziaływaniu dymu, którego celem jest przedłużenie okresu przechowywania wędlin i podnoszący jej walory smakowe, to
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Proces technologiczny polegający na oddziaływaniu dymu, którego celem jest przedłużenie okresu przechowywania wędlin i podnoszący jej walory smakowe, to wędzenie. Wędzenie jest metodą konserwacji żywności, która polega na wystawieniu produktów spożywczych na działanie dymu wytwarzanego podczas spalania drewna. Dym ten ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co przyczynia się do przedłużenia okresu przechowywania produktów. Dodatkowo, wędzenie nadaje produktom charakterystyczny smak i aromat. Pozostałe opcje, takie jak solenie, pasteryzacja i marynowanie, również są metodami konserwacji żywności, ale nie polegają na oddziaływaniu dymu.



📡 Brak połączenia internetowego