KWALIFIKACJA SPC1 - CZERWIEC 2022

PYTANIE NR 31.
Przyczyną rozlewania się korpusów eklerków wykonanych z ciasta parzonego jest
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Przyczyną rozlewania się korpusów eklerków wykonanych z ciasta parzonego jest użycie mąki o zbyt słabym glutenie. Gluten jest białkiem, które nadaje ciastu elastyczność i strukturę. W przypadku ciasta parzonego, gluten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kształtu wypieku podczas pieczenia. Jeśli mąka użyta do przygotowania ciasta ma zbyt słaby gluten, ciasto nie będzie miało odpowiedniej struktury, co spowoduje jego rozlewanie się podczas pieczenia. Pozostałe odpowiedzi są mniej prawdopodobne: - "Za mały dodatek środka spulchniającego" nie jest poprawną odpowiedzią, ponieważ ciasto parzone nie wymaga dodatkowych środków spulchniających; jego struktura opiera się na parze wodnej. - "Za duży dodatek środków słodzących" może wpływać na konsystencję ciasta, ale nie jest główną przyczyną rozlewania się korpusów. - "Zbyt długie mieszanie masy jajowo-cukrowej z mąką" może wpłynąć na konsystencję ciasta, ale głównym problemem w tym przypadku jest jakość glutenu w mące.



📡 Brak połączenia internetowego