KWALIFIKACJA SPC4 - WRZESIEŃ 2015

PYTANIE NR 15.
Rozluźnienie tkanek, deformacja włókien i ich rozerwanie w czasie zamrażania mięsa, to cechy charakterystyczne dla
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Rozluźnienie tkanek, deformacja włókien i ich rozerwanie w czasie zamrażania mięsa to cechy charakterystyczne dla zmian histologicznych. Histologia to nauka o budowie i funkcjach tkanek, a opisane zmiany dotyczą właśnie struktury tkanek mięsnych na poziomie mikroskopowym. Podczas procesu zamrażania, tworzące się kryształy lodu powodują uszkodzenia struktury komórkowej, co prowadzi do rozluźnienia tkanek i deformacji włókien. Rozerwanie włókien jest skutkiem ekspansji wody podczas zamrażania. Te zmiany wpływają na jakość i teksturę mięsa po rozmrożeniu, co jest istotne w przetwórstwie mięsnym.



📡 Brak połączenia internetowego