KWALIFIKACJA SPC4 - CZERWIEC 2023

PYTANIE NR 25.
Solanka peklująca używana w metodzie tradycyjnej, oprócz wody i soli powinna zawierać
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Azotan sodu (NaNO3) jest tradycyjnym składnikiem solanek peklujących, ponieważ pełni funkcję konserwantu zapobiegającą rozwojowi bakterii, w tym Clostridium botulinum, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. Dodatkowo, azotan sodu przyczynia się do utrzymania charakterystycznego różowego koloru mięsa. Pozostałe substancje wymienione w odpowiedziach, takie jak białko sojowe, kwas cytrynowy czy glutaminian sodu, nie są typowymi składnikami solanek peklujących stosowanych w metodzie tradycyjnej. Białko sojowe jest dodatkiem białkowym, kwas cytrynowy pełni funkcję przeciwutleniacza, a glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku.



📡 Brak połączenia internetowego