KWALIFIKACJA SPC2 - STYCZEŃ 2015

PYTANIE NR 30.
Stacje wyparne wykorzystywane są przy produkcji
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Stacje wyparne są urządzeniami przemysłowymi wykorzystywanymi do odparowywania wody z produktów, co pozwala na ich zagęszczenie lub skoncentrowanie. W przypadku produkcji koncentratu z pomidorów, proces odparowania jest kluczowy, aby zredukować zawartość wody w sokach pomidorowych i uzyskać pożądaną konsystencję oraz stężenie składników. Stacje wyparne pozwalają na kontrolowane odparowanie wody, co jest niezbędne do wytworzenia koncentratu o odpowiednich parametrach. Pozostałe odpowiedzi są niepoprawne, ponieważ stacje wyparne nie są typowo używane do produkcji śmietanki z mleka, masła ze śmietany ani suszu z jabłek – te produkty wymagają innych procesów technologicznych.



📡 Brak połączenia internetowego