KWALIFIKACJA SPC2 - STYCZEŃ 2015

PYTANIE NR 6.
W celu usunięcia skórki ze śliwek i brzoskwiń należy wykonać czynność
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Zanurzanie owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C jest metodą wykorzystywaną w przemyśle spożywczym do usuwania skórki z owoców, takich jak śliwki i brzoskwinie. Proces ten nazywa się ługowaniem i polega na krótkotrwałym zanurzeniu owoców w gorącym roztworze zasady, co powoduje rozluźnienie skórki i ułatwia jej usunięcie. Zasada sodowa w takim stężeniu jest wystarczająco silna, aby rozpuścić cienką warstwę skórki, ale nie uszkadza miąższu owocu. Temperatura 100°C przyspiesza reakcję i zapewnia efektywność procesu. Pozostałe odpowiedzi są niepoprawne, ponieważ nie są standardowymi metodami obróbki owoców w celu usunięcia skórki.



📡 Brak połączenia internetowego