KWALIFIKACJA SPC4 - STYCZEŃ 2020

PYTANIE NR 30.
Wymienione w kolejności czynności: dobór i ważenie peklowanej wieprzowiny kl. I i kl. II, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie farszem kiełbaśnic, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie, pojemnikowanie i ważenie, należy wykonać w produkcji
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Proces opisany w pytaniu, obejmujący dobór i ważenie peklowanej wieprzowiny, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie farszem kiełbaśnic, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie, pojemnikowanie i ważenie, jest charakterystyczny dla produkcji kiełbasy polskiej. Kiełbasa polska jest tradycyjnym polskim wyrobem mięsnym, który wymaga szczegółowego procesu przygotowania, w tym peklowania mięsa, wędzenia oraz suszenia, co jest zgodne z opisanymi czynnościami.



📡 Brak połączenia internetowego