KWALIFIKACJA SPC3 - STYCZEŃ 2023

PYTANIE NR 36.
Zbyt mały rozrost końcowy uformowanych kęsów ciasta jest przyczyną
A.
B.
C.
D.
Wyjaśnienie poprawnej odpowiedzi:
Zbyt mały rozrost końcowy uformowanych kęsów ciasta może prowadzić do powstania bochenków o kulistym kształcie, ponieważ niewystarczająca ilość wytworzonego dwutlenku węgla w procesie fermentacji nie rozciąga ciasta odpowiednio, co skutkuje mniejszą objętością i bardziej zwartą strukturą.
W przypadku kruszenia się miękiszu, problem ten zazwyczaj wynika z niewłaściwego stosunku składników lub błędów w procesie wypieku, a nie z rozrostu ciasta.
Mała elastyczność skórki jest częściej związana z niewłaściwym nawilżeniem ciasta lub pieczenia.
Z kolei powstanie zakalca jest efektem niedostatecznego wypieczenia ciasta, a nie jego rozrostu.
W związku z tym, odpowiedź dotycząca kulistego kształtu bochenków jest najbardziej adekwatna do opisanego problemu.



📡 Brak połączenia internetowego