LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT12 - CZERWIEC 2015
- Pytanie nr 1 - Lipoproteiny małej gęstości nazywane "złym cholesterolem" zalicza się
- Pytanie nr 2 - Dodatkowe obciążenie nerek i wątroby w organizmie człowieka wywołuje nadmierne spożywanie
- Pytanie nr 3 - W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy ślinowej, rozpoczyna się trawienie
- Pytanie nr 4 - Przestrzegając zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, osobie dorosłej w ciągu dnia należy planowa...
- Pytanie nr 5 - W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
- Pytanie nr 6 - Przestrzegając zasad zamienności produktów, podczas planowania jadłospisów, mięso należy zastąpić...
- Pytanie nr 7 - Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
- Pytanie nr 8 - Którą metodę do oceny sposobu żywienia młodzieży w internacie zastosowano, jeśli pobrane próbki p...
- Pytanie nr 9 - Wartość odżywczą obiadu złożonego z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem, deseru ze świeżyc...
- Pytanie nr 10 - Co stanowi podstawę diety dorosłego człowieka według aktualnej piramidy zdrowego żywienia?
- Pytanie nr 11 - Filozofią życia, opartą na całkowitym wyeliminowaniu z diety mięsa i wyrobów pochodzenia zwierzęc...
- Pytanie nr 12 - Która choroba nie jest efektem spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych w stosunku do f...
- Pytanie nr 13 - Światową organizacją zajmującą się ochroną zdrowia, jakością żywności, zwalczającą epidemie choró...
- Pytanie nr 14 - Prawidłową organizację pracy i stosowanie zasad racjonalnego wyżywienia w stołówkach szkolnych za...
- Pytanie nr 15 - W restauracji zasadę FIFO (first in, first out) stosuje się
- Pytanie nr 16 - System kontroli jakości, wymagający opracowania zakładowego planu higieny w postaci instrukcji or...
- Pytanie nr 17 - Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem suro...
- Pytanie nr 18 - Menu specjalnie opracowane w restauracji na urodziny 6-latka należy umieścić w karcie
- Pytanie nr 19 - W karcie restauracji dla osób stosujących dietę lekkostrawną należy zaplanować zupę
- Pytanie nr 20 - Korzystając z normatywów surowcowych, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do przygotowani...
- Pytanie nr 21 - Oblicz cenę gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeśli cena zakupu 1 bu...
- Pytanie nr 22 - Jeśli na podstawie receptury gastronomicznej użyto 4 000 g surowców do sporządzenia 2 000 g gotow...
- Pytanie nr 23 - Na zdjęciu przedstawiono szczypce
- Pytanie nr 24 - Do usług uzupełniających świadczonych przez zakłady gastronomiczne sieci otwartej należy organizo...
- Pytanie nr 25 - Przestrzegając układu klasycznego menu, w ofercie restauracji przed przekąskami ciepłymi należy u...
- Pytanie nr 26 - Świadczenie usług barmańskich planuje się w barach
- Pytanie nr 27 - Który deser należy zaplanować w ofercie restauracji realizującej program "Węgierskie smakołyki"?...
- Pytanie nr 28 - Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem "to działania zgo...
- Pytanie nr 29 - Kalkulując ofertę przyjęcia, do obliczenia kosztów za usługi kelnerskie powinno się stosować staw...
- Pytanie nr 30 - Zachęcanie konsumentów do zakupu dodatkowej potrawy, napoju jest przykładem sprzedaży
- Pytanie nr 31 - Na zdjęciu przedstawiono zestaw do konsumpcji
- Pytanie nr 32 - Jeśli 3 lub 4 kelnerów wykonuje stały zakres czynności na sali konsumenckiej, to pracują oni w sy...
- Pytanie nr 33 - Technika obsługi gości przy stole konsumenckim, polegająca na nałożeniu przez konsumenta potrawy ...
- Pytanie nr 34 - Na przyjęciu typu "lampka wina" bezpośrednio z tacy można serwować
- Pytanie nr 35 - Na planie sali konsumenckiej ustawiono stół na przyjęcie
- Pytanie nr 36 - Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym sc...
- Pytanie nr 37 - Element bielizny stołowej dekoracyjnie przypinany do stołów bufetowych to
- Pytanie nr 38 - Na zdjęciu przedstawiono szczypce
- Pytanie nr 39 - Urządzenie przedstawione na zdjęciu to
- Pytanie nr 40 - Jeśli w menu obiadu zaplanowano zakąskę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne i deser, to talerz...