LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT1 - TEST WIEDZY NR 4
- Pytanie nr 1 - Zidentyfikuj produkt o najdłuższej trwałości spośród wymienionych poniżej.
- Pytanie nr 2 - Klasyfikuj następujący produkt według grupy przydatności kulinarnej: Ser żółty.
- Pytanie nr 3 - Określ, która z poniższych diet jest najbardziej odpowiednia dla osób cierpiących na cukrzycę typ...
- Pytanie nr 4 - Podczas przygotowywania koktajlu owocowo-warzywnego, zauważasz, że jest on zbyt gęsty. Jakie dzia...
- Pytanie nr 5 - Załóżmy, że masz do przeniesienia następujące elementy: talerz z zupą, kieliszek z winem, dzbanek...
- Pytanie nr 6 - Jesteś kelnerem w eleganckim hotelu i musisz złożyć serwetki w kształt łabędzi dla wieczornej kol...
- Pytanie nr 7 - Zaznacz prawidłową sekwencję działań podczas serwowania posiłków.
- Pytanie nr 8 - Wyobraź sobie, że serwujesz kolację dla dwóch osób. Poniżej przedstawiono tabelę z zamówieniem: ...
- Pytanie nr 9 - Jak powinieneś serwować wino czerwone podczas eleganckiej kolacji?
- Pytanie nr 10 - Napój Składniki Lemoniada Sok cytrynowy, woda gazowana, miód ...
- Pytanie nr 11 - Zgodnie z przepisami prawa, jaki jest minimalny wiek, w którym można legalnie serwować alkohol w ...
- Pytanie nr 12 - Podczas serwowania szampana, jak powinieneś otworzyć butelkę?
- Pytanie nr 13 - Przygotowujesz się do obsługi gości z Indii, którzy zamówili danie na ostro. Jakie przyprawy powi...
- Pytanie nr 14 - Zamówienie od gości z Włoch obejmuje danie z makaronem. W jaki sposób powinieneś podać to danie?...
- Pytanie nr 15 - Po zakończeniu obsługi gości, masz za zadanie wyczyścić menażki. Który z poniższych produktów jes...
- Pytanie nr 16 - Pod koniec swojej zmiany w barze, zauważasz, że niektóre butelki alkoholu są prawie puste. Co pow...
- Pytanie nr 17 - Wybierz, która metoda utrwalania żywności jest najbardziej odpowiednia dla produktów mięsnych, ab...
- Pytanie nr 18 - Wskaż, która metoda utrwalania żywności ma najmniejszy wpływ na wartości odżywcze produktu.
- Pytanie nr 19 - W kontekście zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, wskaż, który z poniższyc...
- Pytanie nr 20 - Zamówienie na stół nr 3 wygląda następująco: PotrawaIlość Stek2 Sałatka grecka1 Cola3 Kawa...
- Pytanie nr 21 - Jakie predyspozycje psychofizyczne są najważniejsze dla kelnera?
- Pytanie nr 22 - Jako kelner jesteś odpowiedzialny za przygotowanie sali na przyjęcie gości. Które z poniższych st...
- Pytanie nr 23 - Przygotowujesz salę na przyjęcie gości na kolację. Które z poniższych stwierdzeń jest prawdziwe?...
- Pytanie nr 24 - Zastanów się, jakie czynności należy wykonać przy pielęgnacji i konserwacji bielizny stołowej. Kt...
- Pytanie nr 25 - Wybierz prawidłowy sposób pielęgnacji i konserwacji zastawy stołowej.
- Pytanie nr 26 - Podczas obsługi gości, klient prosi Cię o wyjaśnienie składników dania z karty menu. Jaki jest Tw...
- Pytanie nr 27 - Oceń poniższą tabelę przedstawiającą różne rodzaje menu i ich charakterystyki. Która z informacji...
- Pytanie nr 28 - Pracujesz w restauracji, która oferuje specjalne menu dla grup zorganizowanych. Jak nazywa się te...
- Pytanie nr 29 - Zauważyłeś, że jeden z gości nie jest zadowolony z obsługi. Jak powinieneś zareagować?
- Pytanie nr 30 - Kelner serwuje potrawy dla grupy gości. Jeden z gości jest wegetarianinem. Jak powinien postąpić ...
- Pytanie nr 31 - Klient prosi Cię o przygotowanie "Smoothie". Które z poniższych urządzeń jest niezbędne do przygo...
- Pytanie nr 32 - Podczas obsługi gości z Japonii, jeden z nich zamówił tradycyjną japońską herbatę Matcha. Jak pow...
- Pytanie nr 33 - Rozważ następującą tabelę: NapójKraj pochodzenia Chai Latte1. Indie Yerba Mate2. Argentyna ...
- Pytanie nr 34 - Jaki typ szkła jest najbardziej odpowiedni do serwowania whisky?
- Pytanie nr 35 - Jaka jest odpowiednia kolejność serwowania dań na bufecie?
- Pytanie nr 36 - Podczas serwisu specjalnego, kelner podaje wino do dania głównego. Które z poniższych działań jes...
- Pytanie nr 37 - Zaznacz, które z poniższych potraw są najczęściej flambirowane.
- Pytanie nr 38 - Jakie jest główne zadanie kelnera podczas flambirowania potrawy w obecności gości?
- Pytanie nr 39 - Załóżmy, że po odejściu gości od stołu zauważasz poniższy stan stołu: Naczynie Ilość ...
- Pytanie nr 40 - Które z poniższych narzędzi jest najczęściej używane przez kelnera podczas sporządzania napojów?...