LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT12 - CZERWIEC 2023
- Pytanie nr 1 - Źródłem białka roślinnego są:
- Pytanie nr 2 - Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowiek...
- Pytanie nr 3 - Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należy zaliczyć
- Pytanie nr 4 - W którym z wymienionych surowców żelazo występuje w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka?...
- Pytanie nr 5 - Korzystny wpływ na obniżenie napięcia nerwowego, poprawę pamięci i koncentracji ma spożywanie pro...
- Pytanie nr 6 - Która witamina zapewnia prawidłowy wzrost i mineralizację kości w organizmie człowieka?
- Pytanie nr 7 - Emulgowanie tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
- Pytanie nr 8 - Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 100...
- Pytanie nr 9 - Do kotletów z jaj należy zaplanować dodatek, który uzupełni w potrawie brak
- Pytanie nr 10 - Zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, do zestawu śniadaniowego składającego się z: pieczywa ...
- Pytanie nr 11 - Optymalne przerwy między kolejnymi posiłkami zdrowej, dorosłej osoby powinny trwać
- Pytanie nr 12 - Zgodnie z zasadami zamiany produktów, mleko można zastąpić
- Pytanie nr 13 - Ile kg pieczywa zastąpi 5 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych, 13...
- Pytanie nr 14 - Ile błonnika pokarmowego dostarczy 1 porcja zupy krem z zielonego groszku o masie 250 g, jeżeli 1...
- Pytanie nr 15 - Ile miligramów witaminy C dostarczy organizmowi spożycie jednej porcji sałatki z kapusty czerwone...
- Pytanie nr 16 - Ile wynosi wartość energetyczna 100 g placków ziemniaczanych zawierających 4 g białka, 14 g tłusz...
- Pytanie nr 17 - Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
- Pytanie nr 18 - Której z wymienionych potraw należy unikać w planowaniu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym?
- Pytanie nr 19 - Która odmiana wegetarianizmu dopuszcza spożywanie mięsa ryb, jaj, miodu i mleka?
- Pytanie nr 20 - Która z poniższych witamin, w przypadku jej niedoboru, powoduje objawy takie jak krwawienia z dzi...
- Pytanie nr 21 - Która choroba powstaje na wskutek spożywania małej ilości produktów bogatych w witaminę D i wapń?...
- Pytanie nr 22 - Którą potrawę można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?...
- Pytanie nr 23 - Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w którym zakresie temperatur należy prze...
- Pytanie nr 24 - Który przyrząd służy do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
- Pytanie nr 25 - Ile należy zakupić mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą, jeżeli normatyw surowcowy przewiduje uż...
- Pytanie nr 26 - Korzystając z poniższego normatywu surowcowego, oblicz, ile sera twarogowego i jaj należy pobrać ...
- Pytanie nr 27 - Oblicz cenę brutto jednego zestawu obiadowego w przedszkolu, jeśli suma cen netto wszystkich skła...
- Pytanie nr 28 - Oblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, ...
- Pytanie nr 29 - Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeżeli całkowity koszt surowców do sp...
- Pytanie nr 30 - Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
- Pytanie nr 31 - Którą formę promocji zastosowano w restauracji oferując w poniedziałki, do godziny 15.00 wszystki...
- Pytanie nr 32 - Koszt organizacji warsztatów wynosi 50,00 zł za godzinę, a koszt obsługi jednej osoby to 10,00 zł...
- Pytanie nr 33 - Ile wyniesie kwota udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie me...
- Pytanie nr 34 - Do czynności wykonywanych przez kelnera z lewej strony gościa należy
- Pytanie nr 35 - Podając gościom zupę wyporcjowaną w bulionówce kelner stosuje serwis
- Pytanie nr 36 - Którą potrawę należy wyserwować stosując chwyt płaski sztućców?
- Pytanie nr 37 - Obrusu okrągłego o średnicy 160 cm należy użyć do nakrycia
- Pytanie nr 38 - W jakim kieliszku należy podać wino musujące?
- Pytanie nr 39 - Do czego służą przedstawione na ilustracji sztućce?
- Pytanie nr 40 - Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do wieloporcjowego podawania