LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT12 - WRZESIEŃ 2015
- Pytanie nr 1 - Najwięcej żelaza dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 gramów
- Pytanie nr 2 - Białko strukturalne, wykorzystywane do budowy oraz regeneracji komórek i tkanek, to
- Pytanie nr 3 - Lipaza trzustkowa bierze udział w trawieniu
- Pytanie nr 4 - Ilość składnika pokarmowego, pokrywająca zapotrzebowanie u 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych...
- Pytanie nr 5 - Żywienie w przedszkolu powinno dostarczać 75% dziennego zapotrzebowania dla dzieci na składniki o...
- Pytanie nr 6 - Śniadanie złożone z bułki pszennej z masłem, sera twarogowego i herbaty jest posiłkiem niepełnowa...
- Pytanie nr 7 - Planując jadłospisy, makaron można zamieniać
- Pytanie nr 8 - Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja...
- Pytanie nr 9 - Oblicz wartość energetyczną 100 g sardynek w oleju, które zawierają 24,1 g białka i 13,9 g tłuszc...
- Pytanie nr 10 - Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z b...
- Pytanie nr 11 - Ocena sposobu żywienia, która polega na przeprowadzeniu badania laboratoryjnego wartości odżywcze...
- Pytanie nr 12 - Dieta wykluczająca z jadłospisu pokarmy poddane obróbce termicznej, oparta na spożywaniu głównie ...
- Pytanie nr 13 - Problematyką wyżywienia ludności w skali ogólnoświatowej zajmuje się
- Pytanie nr 14 - Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich mo...
- Pytanie nr 15 - Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to
- Pytanie nr 16 - Na zdjęciu przedstawiono
- Pytanie nr 17 - Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne...
- Pytanie nr 18 - Oblicz zapotrzebowanie surowcowe do sporządzenia 10 porcji jaj sadzonych, jeżeli na 1 porcję potr...
- Pytanie nr 19 - Całkowity koszt produkcji 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną ne...
- Pytanie nr 20 - Oblicz cenę gastronomiczną netto jednej lampki wina o pojemności 100 ml, jeśli cena zakupu 1 bute...
- Pytanie nr 21 - Ile zapłaci za posiłek pracownik korzystający z 20% rabatu, jeżeli cena jednego zestawu obiadoweg...
- Pytanie nr 22 - Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należy
- Pytanie nr 23 - Stołówka w domu pomocy społecznej jest zakładem gastronomicznym typu
- Pytanie nr 24 - Właściciel restauracji wprowadzając 30% upust dla grupy turystycznej, która zamówi co najmniej 10...
- Pytanie nr 25 - Działaniem public relations lokalnej restauracji jest
- Pytanie nr 26 - Oblicz kwotę brutto za usługę cateringową, jeśli kwota netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT...
- Pytanie nr 27 - Które stawki podatku VAT należy stosować przy kalkulacji ceny brutto usługi gastronomicznej złożo...
- Pytanie nr 28 - W którym systemie samoobsługi konsumpcja może odbywać się przy ladzie barowej?
- Pytanie nr 29 - Z lewej strony gościa kelner
- Pytanie nr 30 - Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner powinien zastosować obsługując gości pr...
- Pytanie nr 31 - Przedstawione na schemacie ustawienie stołów w sali bankietowej zaplanowano na przyjęcie
- Pytanie nr 32 - Jeśli restauracja otrzymała zlecenie organizacji "garden party", to miejscem najbardziej odpowied...
- Pytanie nr 33 - Bufet z bogatym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych i z dodatkiem alkoh...
- Pytanie nr 34 - Kelner nakrywając stół do kolacji, której menu przewiduje podanie napojów: aperitif, wino białe, ...
- Pytanie nr 35 - Na zdjęciu przedstawiono kieliszek o pojemności 60 ml, który służy do podawania
- Pytanie nr 36 - Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania
- Pytanie nr 37 - Stanowisko pracy kelnera nie wymaga wyposażenia
- Pytanie nr 38 - Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy
- Pytanie nr 39 - Na talerzu płaskim o średnicy 21 cm należy podawać
- Pytanie nr 40 - Na zdjęciu przedstawiono