LOGOWANIE

Test KWALIFIKACJA SPC5 - TEST WIEDZY NR 5

ROZWIĄŻ TEST TERAZ

  • Pytanie nr 1 - W tabeli przedstawiono składniki odżywcze trzech różnych gatunków ryb. Która z ryb ma najwyższą z...
  • Pytanie nr 2 - Jaki składnik odżywczy dostarcza najwięcej energii na gram?
  • Pytanie nr 3 - Wyjaśnij, jakie zmiany mikrobiologiczne mogą wpływać na jakość przetworów rybnych.
  • Pytanie nr 4 - Podczas oceny organoleptycznej żywności, jakie czynniki wpływają na wynik oceny?
  • Pytanie nr 5 - Przyjrzyj się poniższej tabeli przedstawiającej wyniki oceny organoleptycznej pewnego produktu ry...
  • Pytanie nr 6 - Wskaż, które z poniższych działań może przyczynić się do zanieczyszczenia wody w zakładach przetw...
  • Pytanie nr 7 - Zidentyfikuj, który z poniższych standardów jest najbardziej odpowiedni dla przemysłu spożywczego...
  • Pytanie nr 8 - Poniżej znajduje się tabela przedstawiająca różne rodzaje zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. W...
  • Pytanie nr 9 - Podczas obróbki ryb do produkcji przetworów rybnych, zidentyfikuj, które z poniższych procedur oc...
  • Pytanie nr 10 - Zidentyfikuj, który z poniższych kodów odpowiada normie krajowej (Polska) dotyczącej przetworów r...
  • Pytanie nr 11 - Podczas procesu zamrażania ryb, odczytujesz z aparatury kontrolno-pomiarowej wynik -18°C. Czy jes...
  • Pytanie nr 12 - Zastanów się nad procesem smażenia ryb w marynacie. Która z poniższych odpowiedzi najlepiej opisu...
  • Pytanie nr 13 - Wybierz materiał opakowaniowy, który jest najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, takie j...
  • Pytanie nr 14 - Rozważ następującą sytuację: otrzymałeś dostawę ryb, ale nie ma na nich żadnej etykiety. Jakie dz...
  • Pytanie nr 15 - Co się stanie, jeśli surowce rybne nie będą odpowiednio oznakowane?
  • Pytanie nr 16 - Zidentyfikuj, który z poniższych czynników fizykochemicznych ma największy wpływ na szybkość zmia...
  • Pytanie nr 17 - Rozważ poniższą tabelę przedstawiającą zmiany w zawartości białka w rybie podczas przechowywania ...
  • Pytanie nr 18 - Wskaż, który z poniższych mikroorganizmów jest najbardziej szkodliwy dla jakości przechowywanych ...
  • Pytanie nr 19 - Metoda utrwalania Temperatura Suszenie 50-60°C Zamrażanie -18°C Pasteryzacj...
  • Pytanie nr 20 - Rozważ następujący scenariusz: Jesteś przetwórcą ryb i musisz pozyskać duże ilości surowców rybny...
  • Pytanie nr 21 - Przyjrzyj się poniższej tabeli przedstawiającej zawartość tłuszczu w różnych gatunkach ryb i zide...
  • Pytanie nr 22 - Która z poniższych ryb ma mięso o dobrej jakości, ale nie jest uważana za rybę szlachetną ani bar...
  • Pytanie nr 23 - Który z poniższych gatunków jest skorupiakiem wykorzystywanym w przetwórstwie rybnym?
  • Pytanie nr 24 - Wybierz, który z poniższych organizmów wodnych nie jest typowo wykorzystywany w przetwórstwie ryb...
  • Pytanie nr 25 - Rodzaj ryby Procent mięsa Procent kostnych pozostałości Dorsz 60% 40% Łosoś 70...
  • Pytanie nr 26 - Zaznacz prawidłową kolejność etapów dokumentowania procesu wstępnej obróbki surowców rybnych....
  • Pytanie nr 27 - Podczas obróbki wstępnej ryb, otrzymałeś 150 kg surowca rybnego. Po obróbce wstępnej, ilość jadal...
  • Pytanie nr 28 - Podczas produkcji konserw rybnych, jaki parametr musisz kontrolować, aby zapewnić odpowiednią tek...
  • Pytanie nr 29 - Rozważ następującą tabelę zawierającą wyniki pomiarów parametrów procesu produkcji konserw: Pa...
  • Pytanie nr 30 - Podczas produkcji prezerw rybnych, jakie działanie należy podjąć po zakończeniu procesu gotowania...
  • Pytanie nr 31 - Jakie jest najważniejsze zadanie podczas interpretacji wyników pomiaru parametrów procesu produkc...
  • Pytanie nr 32 - Produkt Składniki A Ryba, sól, pieprz, olej B Ryba, sól, pieprz, olej, cebula, m...
  • Pytanie nr 33 - Przyjrzyj się poniższej tabeli opisującej proces produkcji przetworów rybnych. Który z poniższych...
  • Pytanie nr 34 - Który z poniższych dokumentów jest niezbędny do potwierdzenia zgodności procesu produkcji z norma...
  • Pytanie nr 35 - Przyjrzyj się poniższej tabeli przedstawiającej różne maszyny i urządzenia stosowane w produkcji ...
  • Pytanie nr 36 - Podczas obsługi maszyny do konfekcjonowania przetworów rybnych, co jest najważniejszym aspektem, ...
  • Pytanie nr 37 - Jaki jest główny cel stosowania środków transportu wewnętrznego w przetwórstwie rybnym?
  • Pytanie nr 38 - Wskaż, który z poniższych czynników najbardziej przyczynia się do szybkiego psucia się ryb.
  • Pytanie nr 39 - Który z poniższych czynników NIE jest brany pod uwagę podczas analizy zagrożeń (HACCP)?
  • Pytanie nr 40 - Przyjrzyj się poniższej tabeli przedstawiającej różne metody chłodzenia i wybierz, która z nich j...

  • ROZWIĄŻ TEST TERAZ