LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT2 - STYCZEŃ 2012
- Pytanie nr 1 - Aminokwasy wchodzą w skład
- Pytanie nr 2 - Ciasto sporządzane z mąki, wody lub mleka, z niewielkim dodatkiem jaj, charakteryzujące się najwi...
- Pytanie nr 3 - Wieloporcjowa potrawa pieczona, sporządzona z mięsa mielonego, to
- Pytanie nr 4 - Solankę peklującą stosuje się między innymi do
- Pytanie nr 5 - Do produktów będących dobrym źródłem witaminy A należą:
- Pytanie nr 6 - Do warzyw owocowych zalicza się:
- Pytanie nr 7 - W składzie chemicznym 100 g mleka jest
- Pytanie nr 8 - Ze względu na sposób konsumpcji wina dzieli się na:
- Pytanie nr 9 - Lepsze związanie składników drobiowej masy mielonej można otrzymać poprzez
- Pytanie nr 10 - W celu polepszenia walorów smakowych filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy położyć na każd...
- Pytanie nr 11 - Spośród podanych wskaż zapis ilustrujący przemianę składnika pokarmowego zachodzącą podczas jego ...
- Pytanie nr 12 - Takie etapy produkcji jak: przesianie mąki -> zarabianie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> ob...
- Pytanie nr 13 - Barszcz z uszkami podaje się
- Pytanie nr 14 - Wskaż produkt, któremu przypisano optymalne warunki i czas przechowywania.
- Pytanie nr 15 - Pomieszczenie magazynu produktów suchych powinno spełniać następujące parametry:
- Pytanie nr 16 - Zjawisko osmozy zachodzi podczas
- Pytanie nr 17 - Składniki ziemniaków w trakcie dłuższego przechowywania mogą ulec
- Pytanie nr 18 - W kuchni staropolskiej cenione były potrawy sporządzane
- Pytanie nr 19 - Kawior podaje się jako
- Pytanie nr 20 - Gzik jest charakterystyczną potrawą kuchni wielkopolskiej, podawaną z ziemniakami i sporządzaną
- Pytanie nr 21 - Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
- Pytanie nr 22 - Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi urządzenia wykorzystywanego w gastronomi...
- Pytanie nr 23 - Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę pr...
- Pytanie nr 24 - Umieszczony na opakowaniu znak manipulacyjny oznacza
- Pytanie nr 25 - Pokazany na rysunku sprzęt to
- Pytanie nr 26 - Kawę po turecku sporządza się i podaje
- Pytanie nr 27 - Ile kcal dostarczy ser topiony?
- Pytanie nr 28 - Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
- Pytanie nr 29 - Ile węglowodanów dostarczy drugie śniadanie?
- Pytanie nr 30 - Do wykonania 5 porcji kotletów panierowanych potrzeba: 800 g filetów drobiowych, 2 jaja (100 g), ...
- Pytanie nr 31 - Do produkcji 5 porcji klopsików wieprzowych zużyto łącznie 1050 g produktów. Straty masy podczas ...
- Pytanie nr 32 - Czym powleka się tatar z łososia, aby zapobiec jego wysychaniu?
- Pytanie nr 33 - Aby zachować naturalną barwę kapusty czerwonej należy pod koniec gotowania dodać
- Pytanie nr 34 - W celu uzyskania odpowiednich walorów organoleptycznych potrawy należy
- Pytanie nr 35 - Smalec należy przechowywać w temperaturze od 0 °C do 4 °C, aby zapobiec jego
- Pytanie nr 36 - Jako dodatek skrobiowy do jaj poszetowych stosuje się
- Pytanie nr 37 - Restauracja koszerna oferuje potrawy kuchni
- Pytanie nr 38 - Zakład gastronomiczny obejmujący produkcję posiłków abonamentowych, regeneracyjnych i dietetyczny...
- Pytanie nr 39 - Przeciętny udział energii z białek, tłuszczów i węglowodanów w prawidłowej diecie wynosi
- Pytanie nr 40 - Jaka jest cena gastronomiczna 1 porcji pierogów z mięsem, jeżeli zużycie produktów na 1 porcję wy...
- Pytanie nr 41 - Łyżka pokazana na rysunku ma zastosowanie do
- Pytanie nr 42 - Kuter to maszyna, która służy do
- Pytanie nr 43 - Deratyzację w zakładach gastronomicznych przeprowadza się w celu
- Pytanie nr 44 - Wskaż, która zasada jest niezgodna z przepisami bhp obowiązującymi w zakładzie gastronomicznym.
- Pytanie nr 45 - Jaką odzież ochronną powinny stosować osoby pracujące bezpośrednio przy produkcji posiłków?
- Pytanie nr 46 - Zatrucie salmonellą, w wyniku niewłaściwej obróbki wstępnej, może nastąpić po spożyciu
- Pytanie nr 47 - Kucharz, który ma skaleczony palec ze zmianami ropnymi i pracuje przy produkcji surówek, może być...
- Pytanie nr 48 - Serwowanie potraw w zakładzie gastronomicznym, bez względu na rodzaj i kategorię, powinno odbywać...
- Pytanie nr 49 - W razie krwawienia z nosa należy
- Pytanie nr 50 - Ranny, którego rany są zanieczyszczone ziemią lub kurzem, powinien obowiązkowo