LOGOWANIE

Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2008

ROZWIĄŻ TEST TERAZ

  • Pytanie nr 1 - Potrawą mączną z ciast sporządzanych na stolnicy są
  • Pytanie nr 2 - Kasza manna produkowana jest z ziaren
  • Pytanie nr 3 - Czynności polegające na przecięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa i ości oraz zdjęciu...
  • Pytanie nr 4 - Kawę po turecku parzy się
  • Pytanie nr 5 - Kwaszenie to metoda utrwalania produktów spożywczych polegająca na
  • Pytanie nr 6 - Surówki są dobrym źródłem witamin oraz
  • Pytanie nr 7 - Najwięcej witaminy A posiada śmietanka o zawartości tłuszczu
  • Pytanie nr 8 - Nadzienie z rozdrobnionych ziemniaków, sera twarogowego i cebuli wykorzystuje się do produkcji
  • Pytanie nr 9 - Do sporządzenia frytek należy wybrać ziemniaki
  • Pytanie nr 10 - Którą z mąk należy zastosować do produkcji sosu beszamelowego?
  • Pytanie nr 11 - Łączenie składników ciasta francuskiego odbywa się poprzez
  • Pytanie nr 12 - Warzywa pokrojone w julienne mają kształt
  • Pytanie nr 13 - Zupę gulaszowa po węgiersku podaje się
  • Pytanie nr 14 - Krokiety z farszem mięsnym należy formować
  • Pytanie nr 15 - Przez okres do 7 miesięcy jaja można magazynować
  • Pytanie nr 16 - Aromatyczna i barwna powierzchnia wyrobów panierowanych powstaje w wyniku
  • Pytanie nr 17 - Objawem starzenia się jaj jest
  • Pytanie nr 18 - Tradycyjna polska potrawa wigilijna to
  • Pytanie nr 19 - Który z sosów nie pochodzi z kuchni francuskiej?
  • Pytanie nr 20 - Która z potraw jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej?
  • Pytanie nr 21 - Napis na etykiecie wina "sec" oznacza wino
  • Pytanie nr 22 - Które urządzenie służy do wypieku wyrobów kulinarnych?
  • Pytanie nr 23 - Na której fotografii przedstawiono nóż jarzyniak?
  • Pytanie nr 24 - Określ wartość energetyczną zestawu obiadowego, który dostarcza 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55...
  • Pytanie nr 25 - Sporządzono surówkę ze świeżej papryki i kapusty kwaszonej. Zawartość witaminy C w tej surówce wy...
  • Pytanie nr 26 - Zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%. Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 szklanka m...
  • Pytanie nr 27 - Ile kilogramów potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, jeżeli ubytek masy podczas piecz...
  • Pytanie nr 28 - Podczas obierania marchwi powstaje 15% ubytków. Ile należy zużyć marchwi, aby otrzymać 85 kg półp...
  • Pytanie nr 29 - Która grupa dodatków do surówek, chroni je przed stratami witaminy C?
  • Pytanie nr 30 - Obieranie ze skorupek ugotowanych jaj ułatwia
  • Pytanie nr 31 - Które z dodatków należy zaproponować do zrazów wołowych?
  • Pytanie nr 32 - Które wino powinno być podawane do potraw z dziczyzny?
  • Pytanie nr 33 - Która z potraw jest wegetariańska?
  • Pytanie nr 34 - Jaja w szklance podawane są do śniadania
  • Pytanie nr 35 - Która z zup powinna być w jadłospisie w sezonie letnim dla dzieci w wieku przedszkolnym?
  • Pytanie nr 36 - Dietetyczny sos potrawkowy przyprawia się
  • Pytanie nr 37 - W diecie lekkostrawnej zaleca się spożywać jaja
  • Pytanie nr 38 - Których produktów nie należy spożywać w diecie niskoenergetycznej?
  • Pytanie nr 39 - Cena zakupu 1 butelki wina o pojemności 0,5 litra wynosi 50 zł, marża gastronomiczna 100%, a staw...
  • Pytanie nr 40 - Sporządzono porcję jajecznicy z dwóch jaj i 10 g masła. Jedno jajo kosztuje 0,40 zł, 10 g masła -...
  • Pytanie nr 41 - Koszt zakupu 15 kg świeżej ryby wynosi 144 zł. Podczas jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 ...
  • Pytanie nr 42 - Który z zestawów naczyń i narzędzi jest niezbędny do przygotowania 5 porcji kopytek?
  • Pytanie nr 43 - W serwisie niemieckim surówkę warzywną do dania zasadniczego należy podać
  • Pytanie nr 44 - Zgodnie z systemem HACCP, jakie urządzenie jest zalecane do oczyszczania ścieków w zakładzie gast...
  • Pytanie nr 45 - Do ogrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych nie można stosować naczyń
  • Pytanie nr 46 - Które z produktów są produktami wysokiego ryzyka mikrobiologicznego?
  • Pytanie nr 47 - W strefie czystej zakładu gastronomicznego wykonuje się
  • Pytanie nr 48 - Który sposób przygotowania stanowiska do sporządzania potraw jest zgodny z zasadami organizacji p...
  • Pytanie nr 49 - Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krw...
  • Pytanie nr 50 - Pracownik jest nieprzytomny, oddycha, ma wyczuwalne tętno. Jak należy postąpić przy udzielaniu mu...

  • ROZWIĄŻ TEST TERAZ