LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2008
- Pytanie nr 1 - Potrawą mączną z ciast sporządzanych na stolnicy są
- Pytanie nr 2 - Kasza manna produkowana jest z ziaren
- Pytanie nr 3 - Czynności polegające na przecięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa i ości oraz zdjęciu...
- Pytanie nr 4 - Kawę po turecku parzy się
- Pytanie nr 5 - Kwaszenie to metoda utrwalania produktów spożywczych polegająca na
- Pytanie nr 6 - Surówki są dobrym źródłem witamin oraz
- Pytanie nr 7 - Najwięcej witaminy A posiada śmietanka o zawartości tłuszczu
- Pytanie nr 8 - Nadzienie z rozdrobnionych ziemniaków, sera twarogowego i cebuli wykorzystuje się do produkcji
- Pytanie nr 9 - Do sporządzenia frytek należy wybrać ziemniaki
- Pytanie nr 10 - Którą z mąk należy zastosować do produkcji sosu beszamelowego?
- Pytanie nr 11 - Łączenie składników ciasta francuskiego odbywa się poprzez
- Pytanie nr 12 - Warzywa pokrojone w julienne mają kształt
- Pytanie nr 13 - Zupę gulaszowa po węgiersku podaje się
- Pytanie nr 14 - Krokiety z farszem mięsnym należy formować
- Pytanie nr 15 - Przez okres do 7 miesięcy jaja można magazynować
- Pytanie nr 16 - Aromatyczna i barwna powierzchnia wyrobów panierowanych powstaje w wyniku
- Pytanie nr 17 - Objawem starzenia się jaj jest
- Pytanie nr 18 - Tradycyjna polska potrawa wigilijna to
- Pytanie nr 19 - Który z sosów nie pochodzi z kuchni francuskiej?
- Pytanie nr 20 - Która z potraw jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej?
- Pytanie nr 21 - Napis na etykiecie wina "sec" oznacza wino
- Pytanie nr 22 - Które urządzenie służy do wypieku wyrobów kulinarnych?
- Pytanie nr 23 - Na której fotografii przedstawiono nóż jarzyniak?
- Pytanie nr 24 - Określ wartość energetyczną zestawu obiadowego, który dostarcza 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55...
- Pytanie nr 25 - Sporządzono surówkę ze świeżej papryki i kapusty kwaszonej. Zawartość witaminy C w tej surówce wy...
- Pytanie nr 26 - Zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%. Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 szklanka m...
- Pytanie nr 27 - Ile kilogramów potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, jeżeli ubytek masy podczas piecz...
- Pytanie nr 28 - Podczas obierania marchwi powstaje 15% ubytków. Ile należy zużyć marchwi, aby otrzymać 85 kg półp...
- Pytanie nr 29 - Która grupa dodatków do surówek, chroni je przed stratami witaminy C?
- Pytanie nr 30 - Obieranie ze skorupek ugotowanych jaj ułatwia
- Pytanie nr 31 - Które z dodatków należy zaproponować do zrazów wołowych?
- Pytanie nr 32 - Które wino powinno być podawane do potraw z dziczyzny?
- Pytanie nr 33 - Która z potraw jest wegetariańska?
- Pytanie nr 34 - Jaja w szklance podawane są do śniadania
- Pytanie nr 35 - Która z zup powinna być w jadłospisie w sezonie letnim dla dzieci w wieku przedszkolnym?
- Pytanie nr 36 - Dietetyczny sos potrawkowy przyprawia się
- Pytanie nr 37 - W diecie lekkostrawnej zaleca się spożywać jaja
- Pytanie nr 38 - Których produktów nie należy spożywać w diecie niskoenergetycznej?
- Pytanie nr 39 - Cena zakupu 1 butelki wina o pojemności 0,5 litra wynosi 50 zł, marża gastronomiczna 100%, a staw...
- Pytanie nr 40 - Sporządzono porcję jajecznicy z dwóch jaj i 10 g masła. Jedno jajo kosztuje 0,40 zł, 10 g masła -...
- Pytanie nr 41 - Koszt zakupu 15 kg świeżej ryby wynosi 144 zł. Podczas jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 ...
- Pytanie nr 42 - Który z zestawów naczyń i narzędzi jest niezbędny do przygotowania 5 porcji kopytek?
- Pytanie nr 43 - W serwisie niemieckim surówkę warzywną do dania zasadniczego należy podać
- Pytanie nr 44 - Zgodnie z systemem HACCP, jakie urządzenie jest zalecane do oczyszczania ścieków w zakładzie gast...
- Pytanie nr 45 - Do ogrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych nie można stosować naczyń
- Pytanie nr 46 - Które z produktów są produktami wysokiego ryzyka mikrobiologicznego?
- Pytanie nr 47 - W strefie czystej zakładu gastronomicznego wykonuje się
- Pytanie nr 48 - Który sposób przygotowania stanowiska do sporządzania potraw jest zgodny z zasadami organizacji p...
- Pytanie nr 49 - Którą z czynności w pierwszej kolejności należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy osobie z krw...
- Pytanie nr 50 - Pracownik jest nieprzytomny, oddycha, ma wyczuwalne tętno. Jak należy postąpić przy udzielaniu mu...