LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA HGT12 - WRZESIEŃ 2014
- Pytanie nr 1 - Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu).
- Pytanie nr 2 - Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
- Pytanie nr 3 - Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
- Pytanie nr 4 - Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glik...
- Pytanie nr 5 - Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki...
- Pytanie nr 6 - Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy z...
- Pytanie nr 7 - Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
- Pytanie nr 8 - Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
- Pytanie nr 9 - Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
- Pytanie nr 10 - Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
- Pytanie nr 11 - Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energet...
- Pytanie nr 12 - Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych z...
- Pytanie nr 13 - Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Ob...
- Pytanie nr 14 - W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omle...
- Pytanie nr 15 - Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
- Pytanie nr 16 - Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka ...
- Pytanie nr 17 - Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania orga...
- Pytanie nr 18 - Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
- Pytanie nr 19 - HACCPto
- Pytanie nr 20 - Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
- Pytanie nr 21 - Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
- Pytanie nr 22 - Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. I...
- Pytanie nr 23 - Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do s...
- Pytanie nr 24 - Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji z...
- Pytanie nr 25 - Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zor...
- Pytanie nr 26 - Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto ...
- Pytanie nr 27 - Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę...
- Pytanie nr 28 - Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie nale...
- Pytanie nr 29 - Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod h...
- Pytanie nr 30 - Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to dział...
- Pytanie nr 31 - W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali kli...
- Pytanie nr 32 - Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę ...
- Pytanie nr 33 - Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?...
- Pytanie nr 34 - Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
- Pytanie nr 35 - Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
- Pytanie nr 36 - Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
- Pytanie nr 37 - Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu...
- Pytanie nr 38 - Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
- Pytanie nr 39 - Na zdjęciu przedstawiono
- Pytanie nr 40 - W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać