LOGOWANIE

Test KWALIFIKACJA SPC5 - TEST WIEDZY NR 2

ROZWIĄŻ TEST TERAZ

  • Pytanie nr 1 - Określ, które z poniższych czynników wpływają na zmiany biochemiczne zachodzące podczas produkcji...
  • Pytanie nr 2 - Parametr Wartość pH 6.5 Temperatura 4°C Wilgotność 75% Na podstawie p...
  • Pytanie nr 3 - Podczas oceny organoleptycznej, zauważasz, że ryba ma intensywny zapach amoniaku. Co to oznacza?
  • Pytanie nr 4 - Oto tabela przedstawiająca różne cechy organoleptyczne ryb: CechaŚwieża rybaNieświeża ryba Za...
  • Pytanie nr 5 - Podczas oceny organoleptycznej ryb, zauważasz, że skrzela ryby są jasnoczerwone. Co to oznacza?
  • Pytanie nr 6 - Co oznacza termin "organoleptyka" w kontekście oceny żywności?
  • Pytanie nr 7 - Metoda utrwalania Wpływ na jakość Wpływ na trwałość Mrożenie Zmniejsza teksturę Wzro...
  • Pytanie nr 8 - Wskaż prawdziwe stwierdzenie dotyczące wpływu metod utrwalania żywności na jakość i trwałość wyro...
  • Pytanie nr 9 - Jakie jest główne zadanie systemu zarządzania jakością ISO 9001 w przemyśle przetwórstwa ryb?
  • Pytanie nr 10 - Które z poniższych stwierdzeń najlepiej opisuje rolę certyfikacji BRC (British Retail Consortium)...
  • Pytanie nr 11 - Zidentyfikuj, które z poniższych stwierdzeń jest prawdziwe na temat norm w przemyśle spożywczym....
  • Pytanie nr 12 - Poniżej znajduje się tabela przedstawiająca różne techniki obróbki ryb. Wybierz opcję, która praw...
  • Pytanie nr 13 - Podczas procesu rozmrażania ryb, odczytujesz z aparatury kontrolno-pomiarowej wynik 10°C. Czy jes...
  • Pytanie nr 14 - Dokonujesz marynaty smażonej dla ryb. Który z poniższych składników NIE jest typowo używany w tym...
  • Pytanie nr 15 - Przygotowujesz marynatę do smażenia ryb. Który z poniższych kroków jest NIEPRAWIDŁOWY?
  • Pytanie nr 16 - Składnik Ilość Ocet 100 ml Sól 2 łyżeczki Cukier 1 łyżeczka Woda 200...
  • Pytanie nr 17 - Oceń jakość poniższych opakowań surowców rybnych. Opakowanie Stan Puszka metalowa Be...
  • Pytanie nr 18 - Podaj, który z poniższych materiałów opakowaniowych jest najmniej przyjazny dla środowiska ze wzg...
  • Pytanie nr 19 - Określ, który z poniższych materiałów opakowaniowych jest najmniej odpowiedni do przechowywania p...
  • Pytanie nr 20 - Rozważ następujące metody utrwalania żywności: suszenie, zamrażanie, pasteryzacja i sterylizacja....
  • Pytanie nr 21 - Zidentyfikuj, który z poniższych standardów jest najczęściej stosowany w przemyśle spożywczym do ...
  • Pytanie nr 22 - Etapy procesu produkcji Zagrożenia Przygotowanie surowca Zagrożenia biologiczne P...
  • Pytanie nr 23 - Wskaż, który z poniższych elementów jest kluczowy dla skutecznego systemu zarządzania jakością i ...
  • Pytanie nr 24 - Która z poniższych metod pozyskiwania surowców rybnych jest najmniej odpowiednia dla przemysłu pr...
  • Pytanie nr 25 - Wskaż, który z poniższych gatunków jest mięczakiem wykorzystywanym w przetwórstwie rybnym.
  • Pytanie nr 26 - Zidentyfikuj, który z poniższych skorupiaków jest najczęściej wykorzystywany w przetwórstwie rybn...
  • Pytanie nr 27 - Jakie zmiany w wyglądzie łuski mogą świadczyć o pogarszaniu się jakości surowców rybnych?
  • Pytanie nr 28 - Zidentyfikuj, które z poniższych czynności jest niezgodne z procedurą mycia i dezynfekcji maszyn ...
  • Pytanie nr 29 - Podczas mycia maszyn do obróbki ryb, jaką temperaturę powinna mieć woda?
  • Pytanie nr 30 - Jaki rodzaj detergentu jest najbardziej odpowiedni do mycia maszyn do obróbki ryb?
  • Pytanie nr 31 - Jaka jest główna różnica między mrożeniem metodą immersyjną a mrożeniem metodą kriogeniczną?...
  • Pytanie nr 32 - W kontekście przetwarzania ryb, jakie są skutki mrożenia na wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdr...
  • Pytanie nr 33 - Jakie są skutki solenia ryb na ich bezpieczeństwo zdrowotne i wartość odżywczą?
  • Pytanie nr 34 - Metoda utylizacji Wpływ na środowisko A. Spalenie 1. Wytwarza szkodliwe gazy cieplarni...
  • Pytanie nr 35 - Jakie są potencjalne korzyści z recyklingu odpadów rybnych?
  • Pytanie nr 36 - Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie gotowego produktu rybnego?
  • Pytanie nr 37 - Rozważ następującą sytuację: Przygotowujesz przetworzone ryby do wysyłki do sklepu detalicznego. ...
  • Pytanie nr 38 - Zakładając, że jesteś przetwórcą ryb i musisz przygotować duży ładunek surowców rybnych do transp...
  • Pytanie nr 39 - Wskaż, który z poniższych procesów najbardziej przyczynia się do psucia się ryb po ich złowieniu....
  • Pytanie nr 40 - Podczas obróbki ryb zgodnie z zasadami GMP i GHP, które z poniższych działań jest najważniejsze d...

  • ROZWIĄŻ TEST TERAZ