LOGOWANIE

Test KWALIFIKACJA HGT2 - CZERWIEC 2008 (test 2)

ROZWIĄŻ TEST TERAZ

  • Pytanie nr 1 - Jak nazywa się metoda obróbki cieplnej, która polega na ogrzewaniu półproduktu w płynie lub parze...
  • Pytanie nr 2 - Wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji to
  • Pytanie nr 3 - Mąka pszenna utarta z surowym tłuszczem w stosunku 1:1, stosowana do zagęszczania potraw to
  • Pytanie nr 4 - Rośliną zbożową nie jest
  • Pytanie nr 5 - Wskaż owoce ziarnkowe.
  • Pytanie nr 6 - Która z podanych potraw zawiera najwięcej węglowodanów?
  • Pytanie nr 7 - Właściwości zagęszczające jaj wykorzystuje się podczas produkcji
  • Pytanie nr 8 - Kasza krakowska otrzymywana jest
  • Pytanie nr 9 - Do produktów mlecznych fermentowanych nie zalicza się
  • Pytanie nr 10 - Półprodukty panierowane z mięsa można przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż
  • Pytanie nr 11 - Dla organizmu człowieka produktem o charakterze kwasotwórczym jest
  • Pytanie nr 12 - Która zmiana nie zachodzi podczas gotowania mięsa?
  • Pytanie nr 13 - Ubijanie jaj z cukrem na parze i łączenie masy z przesianą mąką to etapy produkcji ciasta
  • Pytanie nr 14 - Zupą zagęszczoną składnikiem głównym jest
  • Pytanie nr 15 - Bemar to urządzenie służące do
  • Pytanie nr 16 - Urządzenie, zbudowane z pojemnika na surowiec, obrotowych noży umieszczonych na dnie pojemnika or...
  • Pytanie nr 17 - Na opakowaniu mleka UHT podano informację: "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48...
  • Pytanie nr 18 - Na opakowaniu kostek rosołowych podano informację: ,Jedną kostką rozpuścić w 500 cm wrzącej wody"...
  • Pytanie nr 19 - Zestaw obiadowy składa się z pieczeni wołowej, kaszy na sypko, surówki z białej kapusty. Potrawy ...
  • Pytanie nr 20 - Podczas produkcji wyrobów z ciasta ptysiowego należy kolejno:
  • Pytanie nr 21 - Sos tatarski sporządzany jest na bazie
  • Pytanie nr 22 - Do sporządzenia rumsztyku stosuje się
  • Pytanie nr 23 - Przygotowana mięsna masa mielona waży 6 kg. Ile porcji kotletów mielonych można z niej wykonać, j...
  • Pytanie nr 24 - Ile kg filetów z dorsza należy zaplanować do przygotowania 30 porcji potrawy, jeżeli na jedną por...
  • Pytanie nr 25 - Kilogram filetów drobiowych kosztuje 14 zł, 2 jaja -1 zł, 20 dag smalcu - 0,5 zł, 20 dag bułki ta...
  • Pytanie nr 26 - Zysk ze sprzedaży 1 porcji frytek wynosi 20 groszy. W ciągu dnia zakład produkuje i sprzedaje 800...
  • Pytanie nr 27 - Ile czasu należy przewidzieć na upieczenie podstawy do tortu o średnicy 24 cm z ciasta biszkoptow...
  • Pytanie nr 28 - Jednorazowy wsad do obieraczki wynosi 5 kg ziemniaków. Czas obierania 2 minuty. Ile czasu potrzeb...
  • Pytanie nr 29 - Które urządzenie powinno być użyte do zmielenia 100 kg mięsa?
  • Pytanie nr 30 - Barszcz czerwony z uszkami jednoporcjowo podaje się
  • Pytanie nr 31 - W celu zachowania barwy warzyw zabarwionych chlorofilem należy je gotować
  • Pytanie nr 32 - Aby zapobiec utlenieniu witaminy C, do rozdrobnionych warzyw przeznaczonych na surówkę należy dod...
  • Pytanie nr 33 - Aby zapobiec utracie soczystości wątrobę wieprzową należy posolić
  • Pytanie nr 34 - Na podstawie danych z tabeli ustal, jaką ilość węglowodanów dostarczy organizmowi spożycie II śni...
  • Pytanie nr 35 - Zawartość witaminy C w 100 g truskawek wynosi 63 mg. Jaka ilość witaminy C zostanie dostarczona d...
  • Pytanie nr 36 - Który z deserów uzupełni wartość odżywczą zestawu obiadowego składającego się z zupy fasolowej, z...
  • Pytanie nr 37 - Zgodnie z zasadami doboru dodatków skrobiowych do potraw, kaszę gryczaną ugotowaną na sypko podaj...
  • Pytanie nr 38 - Zgodny z zasadami racjonalnego żywienia zestaw śniadaniowy dla młodzieży to
  • Pytanie nr 39 - Które produkty są zalecane w diecie podstawowej lekkostrawnej?
  • Pytanie nr 40 - Która czynność wykonana przez kucharza nie wymaga po jej zakończeniu umycia rąk?
  • Pytanie nr 41 - Przy gaszeniu powstającego pożaru należy w pierwszej kolejności
  • Pytanie nr 42 - Odzież robocza dla kucharza powinna być wykonana
  • Pytanie nr 43 - Podczas pracy z gorącymi naczyniami należy używać
  • Pytanie nr 44 - Przy produkcji gastronomicznej używanie przez pracownika naczyń do gotowania z obluzowanymi uchwy...
  • Pytanie nr 45 - Podczas udzielania pierwszej pomocy przy tamowaniu krwotoku z rozciętej ręki nie należy
  • Pytanie nr 46 - Poszkodowany w wypadku nie oddycha. Które działanie należy niezwłocznie podjąć, aby pomóc poszkod...
  • Pytanie nr 47 - Zastosowanie jaj o rzadkiej konsystencji białka do produkcji biszkoptów ma wpływ na ich
  • Pytanie nr 48 - Kucharz umył, oczyścił i poszatkował białą kapustę. Następnego dnia z rozdrobnionego warzywa spor...
  • Pytanie nr 49 - Krem cytrynowy sporządzony z wykorzystaniem nienaświetlonych jaj może spowodować u konsumentów za...
  • Pytanie nr 50 - Wykorzystanie w produkcji gastronomicznej mięsa wieprzowego nieznanego pochodzenia grozi konsumen...

  • ROZWIĄŻ TEST TERAZ