LOGOWANIE
- STRONA GŁÓWNA
- TWÓJ PAKIET PREMIUM
- TWOJE WYNIKI
- KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
- NAUKA ZDALNA
- GENERATOR TESTÓW
- ARCHIWUM ARKUSZY
- WSPÓŁPRACA
- KONTAKT
Test KWALIFIKACJA SPC3 - STYCZEŃ 2022
- Pytanie nr 1 - Na ilustracji przedstawiono ziarno
- Pytanie nr 2 - Do produkcji pieczywa pszennego jasnego należy użyć mąki typ
- Pytanie nr 3 - Który z przedstawionych surowców zawiera najmniejszą ilość tłuszczu w jednakowej masie?
- Pytanie nr 4 - W magazynach piekarskich stosowana jest zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło), która dot...
- Pytanie nr 5 - Mleko świeże pasteryzowane w magazynie surowców piekarskich należy przechowywać w zakresie temper...
- Pytanie nr 6 - Charakterystyczną cechą mąki pochodzącej z ziarna porośniętego jest
- Pytanie nr 7 - Proces jełczenia występuje podczas zbyt długiego przechowywania
- Pytanie nr 8 - Surowcem piekarskim o najkrótszym terminie przechowywania spośród podanych jest
- Pytanie nr 9 - Przyrządami stosowanym do pomiaru masy jednostkowej surowców i wilgotności powietrza w magazynach...
- Pytanie nr 10 - Do magazynu przyjęto 100 sztuk opakowań drożdży o masie jednostkowej 100 g. Podczas pomiaru masy ...
- Pytanie nr 11 - Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wybierz surowiec, który jako pierwszy powinien ...
- Pytanie nr 12 - W magazynie mąki zauważono ślady obecności gryzoni. W celu eliminacji szkodników należy przeprowa...
- Pytanie nr 13 - Procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności przechowywanej w magazynach chłodniczych dotycz...
- Pytanie nr 14 - Na ilustracji przedstawiono bułkę
- Pytanie nr 15 - Pieczywo o kształcie obwarzanka produkuje się z ciasta
- Pytanie nr 16 - Korzystając z zamieszczonej w tabeli receptury na chałki oblicz, ile cukru zużywa się do produkcj...
- Pytanie nr 17 - Zgodnie z recepturą 50 sztuk chleba wiejskiego produkuje się z 25 kg mąki. Ile takich chlebów moż...
- Pytanie nr 18 - Z ciasta pszennego zwykłego w piekarstwie produkuje się
- Pytanie nr 19 - Chleb turecki swoją barwę i smak zawdzięcza dodatkowi
- Pytanie nr 20 - Standaryzację mąki należy przeprowadzić
- Pytanie nr 21 - Przedstawione na ilustracji urządzenie stosuje się do
- Pytanie nr 22 - Pieczywem żytnim razowym jest
- Pytanie nr 23 - Drożdże piekarskie najintensywniej rozmnażają się w zakresie temperatur
- Pytanie nr 24 - Jeżeli na 100 kg mąki zużyto 55 litrów wody, to wydajność rozczynu wynosi
- Pytanie nr 25 - Na ile równych części należy podzielić 1,5 kg ciasta aby otrzymać kęsy o wadze 0,075 kg?
- Pytanie nr 26 - Chałki należy formować z długich linek ciasta
- Pytanie nr 27 - Na ilustracji przedstawiono miesiarkę z miesidłem
- Pytanie nr 28 - W której fazie rozrostu końcowego należy zakończyć fermentację uformowanych kęsów ciasta na chleb...
- Pytanie nr 29 - Którą operację technologiczną należy wykonać przed wsadzeniem do pieca słabo rozrośniętych kęsów ...
- Pytanie nr 30 - Temperatura rozrostu kęsów ciasta z mąki ciemnej wynosi
- Pytanie nr 31 - Zwilżanie powierzchni kęsów ciasta przed wypiekiem powoduje
- Pytanie nr 32 - Piec, w którym kęsy ciasta wprowadzane są na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory wypiekow...
- Pytanie nr 33 - Podczas wypieku pieczywa w wyniku działania wysokiej temperatury zachodzi proces denaturacji
- Pytanie nr 34 - W trakcie obsługi pieca piekarz przede wszystkim narażony jest na
- Pytanie nr 35 - Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 200 g pieczywa, jeżeli 1...
- Pytanie nr 36 - Wadą wyglądu zewnętrznego pieczywa jest
- Pytanie nr 37 - Którym znakiem graficznym powinno być oznaczone pieczywo dla osób uczulonych na gluten?
- Pytanie nr 38 - W jednym pojemniku piekarskim mieści się 18 sztuk bułek z jagodami. Oblicz ile pojemników należy ...
- Pytanie nr 39 - Czerstwienie jest procesem, który zachodzi podczas
- Pytanie nr 40 - Zagrożeniem mikrobiologicznym w magazynach gotowych wyrobów piekarskich są